top of page

Facebooks (mobil app): nogle af de ting du accepterer.

1: Facebook indsamler oplysninger som:

- Ting,du gør, og oplysninger, du angiver.

- Ting andre gør, og oplysninger, de angiver.

- Dine netværk og forbindelser.

- Oplysninger om betalinger.

- Enhedsoplysninger.

- Oplysninger fra websites og apps der bruger deres tjenester.

- Oplysninger fra tredjepartspartnere.

- Facebook-virksomhedder.

2: Du har ikke mulighed for at styre, hvilke oplysninger Facebook og samarbejdspartnere har adgang til. Hvis ikke du vil give Facebook oplysinger om dig selv, kan du ikke meget andet end at lukke din profil, 

3: Dette er en af de værste, hvor du giver Facebook og samarbejdspartnere tilladelse til at bruge dine billeder og andre personlige ting, og alle billeder eller videoer, du slår op på Facebook - for evigt.

4: Ved at acceptere dette kan du risikere, at dit navn og billede indgår i reklamer på Facebook eller hos nogle af tjenestens samarbejdspartnere. Du kan forebygge denne foræring ved at klikke af i 'Kun for venner' under de personlige indstillinger.

 

 

Info: Online rettigheder

Nærmest hver gang vi bruger internettet, eller en app siger vi “enig" til nogle meget lange “brugerpolitikker”. Men hvad er det nu ,vi helt præcist siger “enig” til?

Det vil vi gå i gennem, så du ved, hvad de "tager" fra dig.

 

Instagrams (mobil app): nogle af de ting du accepterer.

 

1: Instagram gemmer dit navn, email, kodeord og mobil nummer.

2: De bruger tredjeparter, hvilket kan betyde, at de kan give/sælge din information videre til en tredjepart.

3: Facebook ejer Instagram, så derfor gælder næsten de samme brugerbetingelser, som for Facebook.

 

 

 

 

Snapchat (mobil app): nogle af de ting du accepterer.

 

1: Snapchat er en af dem, der beskytter ens brugerdata mindst i forhold til facebook og instagram f.eks.

2: At billedet forsvinder for dig efter få sekunder, mens at snapchat gemmer brugernes billeder i en ukendt periode.

3: Snapchat kan læse ens beskeder og se ens billeder.

Er det i orden at facebook har de rettigheder som de nu har?

Det er der jo forskellige synsvinkler på. Foreksempel er der en gruppe, som har sagsøgt facebook. De har en sag i Wien d. 9/4. Indtil videre er der 25.000 mennesker, som har meldt sig. Du kan melde dig til det på fbclaim.com 

Der er også nogle, der mener at der fint nok, så længe facebook har moralen med dem.

Er det kun de sociale mediers skyld, at din handling bliver misbrugt?

Nej, du har jo selv klikket "enig" på deres brugerbetingelser. Derfor har de jo lov til at tage eller bruge dine ting, til hvad de vil. Alt i alt er du også skyld i det.

Kan man slette billeder permanent fra Facebook?

Du kan selvfølgelig slette billederne igen. Facebook har kun ret til at bruge dem så længe, de ligger på det sociale medie. Det kan dog vise sig svært at fjerne billederne helt igen. Skulle nogle af dine venner have delt dit billede eller album? Ja, så slettes det ikke, når du sletter billedet på din profil.

Derudover så kan du risikerer, at der går op til 30 dage fra, at du trykker ’slet billede’ på Facebook, til at billedet sådan cirka er fjernet fra deres servers. For et par år siden kunne det tage Facebook op til 3 år at fjerne billederne helt.

 

At være under 13 år og have facebook?

Er det lovligt at have facebook i Danmark, hvis man er under 13 år? Ja, ifølge Danmarks love må man godt. Det er facebooks regler, der siger, at man ikke må.

Ifølge Danmarks Statistik er 95 % af danskerne mellem 16 og 89 år på facebook. 

Ca. halvdelen af dem kender måske ikke deres rettigheder, det kan gå hen og blive et stort problem for dem.

Brugerbetingelser er uoverskuelige

Hvis en virksomhed prøver, at få folk til at acceptere brugerbetingelser uden at have læst dem, laver de fonten uoverskuelig. En lille 'sans serif font' skrevet med store bogstaver på word f.eks.

Lille fun fact:

Hvis du læste alle brugerpolitikke, du accepterer på nettet, vil det tage en måneds arbejde hvert år. Det er 180 timer i alt, hvert år!

En lille film vi har lavet med titlen:

Dit foto. Deres Facebook.

Politiets overvågning

 

Politiet kan overvåge din telefon og  sociale medier, hvis de har mistanke om at du vil begå en forbrydelse. I England blev en gruppe unge anholdt, fordi de havde planlagt en demonstration på Hertuginde Kate og Prins Williams bryllupsdag. De havde skrevet sammen over messenger og email. Politiet havde opsnappet deres plan, og havde dermed anholdt dem allerede inden de demonstrerede. De unge var oprørte over at politiet havde overvåget deres beskeder, og at de var blevet anholdt inden de demonstrerede. Overvågningen begrænsede hermed de unges ytringsfrihed.

Overvågning

Alle handlinger på internettet og sociale medier overvåges. Alle.

Anonyme søgeprofiler

 

En anonym søgeprofil er en datasamling af hvad du har søgt på. Den er anonym i den forstand, at der ikke er tilknyttet et navn, men et nummer. Dataene er normalt heller ikke tilgængelige for offentligheden, men

i 2006 afleverede AOL en bunke anonyme søgeprofiler fra deres brugere til offentligheden. Det tog kun en journalist få timer at afsløre hvem søgeprofilerne tilhørte. Bruger nr. 4417749 havde søgt på "manglende følelse i fingrene", "singlemænd i 60´erne" og "hund som tisser på alt". Derved kunne Journalisten finde en kvinde ved navn Thelma, 62.

Er privatlivet dødt?

 

Når du accepterer brugerpolitikker, accepterer du, at det sociale medie må overvåge dig. Regeringen/politiet kan også få fat i den information. I mange brugerpolitikker finder du ordet "forebygge". Du accepterer, at de må overvåge dig, så de kan forebygge forbrydelser.

 

Alt det der er blevet digitaliseret er ikke privat længere, og det er “uhyggeligt" at tænke på.

bottom of page